Gullinpriset

Lars Gullin Sällskapet (LGS) står bakom Gullinpriset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. Genom en donation till Lars Gullin Sällskapet är Gullinstipendiet säkrat för åtminstone fem år framåt! Donator är Arne Andersson, professor, företagare – och  trumpetare. Ett stort tack till Arne Andersson som gjort det möjligt för oss att även i fortsättningen kunna dela ut Gullinpriset.

Pristagaren medverkar också vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en konsert på jazzklubben Munkkällaren i Visby. Priset delas ut vid konserterna i Sanda i juli.

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. I februari-mars meddelas vem som blir årets Gullinpristagare. Du kan föreslå pristagare genom att endera mejla till jazzsandberg@orkesterjournalen.com, till info@gullin.net eller skicka ditt förslag till OJ, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

Lars Gullin Sällskapet delar även ut en Gullinmedalj till förtjänstfulla personer – icke-musiker – som verkat för Lars Gullin och hans musik.

Gullinpriset 2024

Martin Sjöstedt Foto: Casper Hedberg

Lars Gullin Sällskapet har i år 2024 tilldelat Lars Gullin-priset till Martin Sjöstedt

Motiveringen lyder:

Även om kroppslängden knappast tillät det började Martin Sjöstedt tidigt traktera kontrabasen och parallellt spelade han piano och de musikaliska strövtågen ledde honom snabbt in på jazzmusiken. Förutom att vara en synnerligen följsam och stöttande ackompanjatör har han utvecklat en imponerande solistisk förmåga både som basist och pianist. Han har också på senare år börjat traktera tenorsaxofonen och kan förtjäna beteckningen multiinstrumentalist.

Martin Sjöstedt har spelat med de flesta. Tidigt började han i Uppsala spela med Bosse Broberg, Lennart Åberg och Gösta Rundquist och kom snart i kontakt med den övriga svenska jazzeliten bland annat Arne Domnerus, Bengt Hallberg Egil Johansen och inte minst Georg Riedel som öppnade en ny musikalisk värld för honom. Internationella musiker som han har spelat med är bland andra Joe Lovano, Jimmy Cobb, Phil Woods, Peter Erskine, Tim Hagans, Jeff ”Tain” Watts, Bob Mintzer, Maria Schneider och Randy Brecker. Som basist eller pianist har han ackompanjerat Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustavsson, Vivian Buszek, Claire Martin med flera.

Trots sin ungdom – han är född 1978 – har han hunnit med mer än hundratalet skivinspelningar

I likhet med Lars Gullin är Martin Sjöstedt inte enbart en skicklig instrumentalist och improvisatör. Han är också en framstående bandledare, arrangör och kompositör. 2013 gav Stockholm Jazz Orchestra ut skivan ”In the Blink of an Eye” med musik, specialskriven för orkestern, komponerad och arrangerad av Martin Sjöstedt och i dagarna har han kommit med en ny skiva ”Horizon”. Tillsammans med Fredrik Lindborg, även han Gullinpristagare, har han turnerat med ett Gullinprogram som uppskattats i vida kretsar. 

Martin Sjöstedt har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Jan Johansson-stipendiet och Gold Badge Award från British Academy of Songwriters, Composers and Authors (BASCA) för sina insatser som låtskrivare och arrangör. Till detta kan han nu lägga Lars Gullin-priset.

Länk till Martin Sjöstedt hemsida hittar ni här

Lars Gullin Sällskapet

Gullinpriset 2023

Sten Öberg Foto: Christer Landergren

Lars Gullin-priset 2023 till trumslagaren Sten Öberg

Motiveringen lyder:

Sten Öberg (f.1938) från Umeå har under hela sin musikaliska gärning stått Lars Gullin nära. De spelade tidigt tillsammans, redan på 50-talet, möten som har format Öbergs jazzmusikaliska utveckling och konstnärliga djup. Förvaltandet av en tradition som Sten gjort till stor konst. Men aldrig som tom upprepning eller kopierande, utan alltid med ett utvecklande djup i såväl nya arrangemang som i solistisk aktivitet i många grupper genom åren som haft Gullins musik som ledstjärna. Han har sedan 70-talet lett en egen Gullin-grupp i hemstaden.

Sten Öberg är en av de bäst bevarade hemligheterna på den internationella jazzkartan.

Fortsatt verksam med en entusiasm och energi som är få förunnade.

Ett trumspel som ÄR jazz, med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige. Alltid med ena foten i traditionen och den andra ivrigt vandrande in-och-ut i såväl avantgarde såsom äldre jazz. Sten har under åren samarbetat nära med Lars Lystedt, Berndt Egerbladh och framför allt med Lars-Göran Ulander, men har samtidigt en CV som är få förunnade i Sverige där samarbeten med Bill Evans, Stan Getz, Dexter Gordon och Lars Gullin med flera ingår.

Lars Gullin-sällskapet, mars 2023

Gullinpriset 2022

Christina von Bülow Photo: Stephen Freiheit

Lars Gullin Sällskapet har tilldelat Lars Gullin-priset 2022 till saxofonisten Christina von Bülow

Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av  stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017).

Du kan läsa mer om Christina von Bülow här

Tidigare Gullinpristagare

1997 Lars Sjösten
1998 Peter Gullin
1999 Gunnar Bergsten
2000 Jan Allan
2001 Seppo Paakunainen
2002 Gunnel Mauritzson
2003 Nils Lindberg
2004 Bernt Rosengren
2005 Georg Riedel
2006 Fredrik Norén
2007 Gunnar Eriksson
2008 Lennart Åberg
2009 Rune Gustafsson
2010 Bengt Hallberg
2011 Bosse Broberg
2012 Stefan Forssén
2013 Elin Larsson
2014 Lina Nyberg
2015 Andreas Pettersson
2016 Jonas Kullhammar
2017 Roland Keijser
2018 Magnus Lindgren
2019 Ann-Sofi Söderqvist
2020 Fredrik Ljungkvist

2021 Fredrik Lindborg

Verifierad av ExactMetrics