Lars Gullin 90 uppmärksammades på KMH

Kungliga Musikhögskolan – KMH – uppmärksammade 19 och 20 april jubileumsåret LG 90 genom att dels arrangera ett seminarium, dels genomföra en jubileumskonsert med Lars Gullins musik.
Seminariet om Lars Gullin och hans musik leddes av Jan Bruer och Jan Levander. De gav de cirka 70 besökarna intressanta inblickar i Lars Gullins musikliv både som musiker, kompositör och arrangör. Det hela illustrerades med uppspelningar och analyser av kompositioner och arrangemang på ett pedagogiskt och begripligt sätt.
Konserten bjöd på en rad välkända Gullinkompositioner – bland annat Fedja, Merlin, Dyningar, Peter of April, Silhouette, Dannys dream – som framfördes i lite olika konstellationer av elever från KMH. De flesta arrangemangen var gjorda av Lars Gullin och flera av melodierna hade vokala inslag där vokalisten hade svarat för texten.
Lennart Åberg, som spelat med Lars Gullin vid flera tillfällen bland annat ett antal inspelningar, var kvällens gästsolist och framförde på sopransax bland annat Holy Grail på ett utsökt sätt, mycket personligt och innerligt.
Kvällens höjdpunkt var framförandet av Gullins Aeros Aromatic Atomica som blev Gullins sista komposition. Sviten lär ha framförts endast en gång 1976 då den också spelades in av Radiojazzgruppen. Låt oss hoppas att denna vackra, spånnande och nyskapande musik kommer att spelas betydligt oftare i framtiden. KMH-eleverna spelade så bra att Lennart Åberg lite motvilligt konstaterade att det lät minst lika bra som när Radiojazzgruppen gjorde sin inspelning drygt 40 år tidigare.
De entusiastiska cirka 400 besökarna var tacksamma för en mycket fin konsert och många uttryckte en förhoppning om att snart få höra denna vackra musik igen. Det är ju inte nödvändigt att vänta på ett jubileum.

Lars-Olof Naessén

Verifierad av ExactMetrics