Mera från Gullinveckan

Sanda Jazz Station utanför Gullinmuseet 1 juli 2015 med från vänster: Lars Hasselroth trombon, Torsten Kvarnsmyr trumpet, Stefan Magnusson trummor, Sophie Malmros vokal, Charlie Östborn gitarr och Håkan Andersson bas.

Sanda Jazz Station utanför Gullinmuseet 1 juli 2015 med från vänster: Lars Hasselroth trombon, Torsten Kvarnsmyr trumpet, Stefan Magnusson trummor, Sophie Malmros vokal, Charlie Östborn gitarr och Håkan Andersson bas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanda Hembygdsförening är väl värd all beundran för det ambitiösa arbete de lägger ner på Gullinveckan som numera genomförs i Sanda varje sommar runt månadsskiftet juni/juli. I år var den till och med lite längre än en vecka (24 juni – 3 juli). Den stora begivenheten var de två Gullinkonserterna i Sanda kyrka där årets Gullinpristagare framträdde. Om dessa konserter berättar Lars-Olof Naessen, Lars Gullinsällskapets ordförande, här på hemsidan.

Jag som också befann mig på Gotland under Gullinveckan vill säga något om två andra inslag som jag deltog i under nämnda vecka. Det var ett föredrag inne i Gullinmuseet i Sanda gamla stationshus och en konsert i det fria på planen utanför museet. Föredraget hölls på kvällen måndagen den 29 juni av den jazzfrälste prästen Gunnar Björlander som berättade om Lars Gullin, hans liv och musikaliska verksamhet från 50-talet och fram till hans död 1976. Det var ett medryckande och inspirerat framförande med mycket väl valda musikillustrationer som vi alla njöt av i den fina sommarkvällen.

På kvällen onsdagen den 1 juli framförde gruppen Sanda Jazz Station en mycket uppskattad jazzkonsert inför en entusiastisk publik på c:a 80 personer. Sanda Jazz Station under ledning av Håkan Andersson som själv spelar bas är en sextett bestående av Lars Hasselroth trombon, Torsten Kvarnsmyr trumpet och flygelhorn, Charlie Östborn gitarr, Håkan Andersson bas, Stefan Magnusson trummor och Sophie Malmros sång. Konserten var uppdelad i två set med mellanliggande kaffepaus. Orkesterns repertoar består av kända jazzstandards och flera Gullinkompositioner. Några exempel på standards som vi fick njuta av: ”Little Suède Shoes”, ”But Not for Me” (sång Sophie), ”Autumn Leaves”, ”Prelude to a Kiss”, ”Pennies from Heaven” (sång Sophie) och ”The Nearness of You”. Av Gullins kompositioner valdes ”Silhouette” (stämningsfullt tolkad av Sophie), ”Fine Together” och ”Danny’s Dream”. Det blev en minnesvärd varm sommarkväll med avspänd stämning och skön musik med en uppskattande publik.

Detta var bara två av alla de programpunkter som Gullinsommaren 2015 bjöd på. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att studera kommande Gullinsommarprogram och bege sig till Sanda för att få vara med om de varierande och intressanta program i Gullins anda som Sanda Hembygdsförening arrangerar.

Tack för fina stunder i Sanda sommaren 2015!

Torbjörn Sundquist

Ledamot av Lars Gullinsällskapet

Verifierad av ExactMetrics