Gullinkonserterna mådde bra!

En recension från sommarens konsert i Sanda

Gullinstipendiet för 2017 delades ut i samband med två minnesvärda konserter i Sanda kyrka den 9 juli. Stipendiet är på 20 000 kr och delas ut med stöd av bland annat Laila & Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik och Region Gotland.
Den sedan många år etablerade ”Sandaorkestern” bestående av Georg Riedel bas, Jan Allan trumpet, Gunnel Mauritzson sång och Daniel Svensson gitarr, inledde med välkänd Gullinmusik – Danny’s dream och musiken till kvarteret Oron – och även en Georg Riedellåt ”Hur mår du?”
Med en originell blandning Gullins låt ”Ma” och en traditionell vallåt gjorde så årets stipendiat Roland Keijser entré. Vi fick höra folkmusik från Dalarna – Roland växte upp i Grängesberg – och en hel del från Marocko där Roland har vistats en hel del. Här visade Roland att han utöver sopran- och tenorsaxofonen även behärskar allehanda instrument, inte minst flöjter från olika delar av världen. Vi fick sedan bland annat höra, de alltför sällan spelade Gullinlåtarna ”Toka Voka Oka Boka” och ’The heart of an aching oak” innan de spelglada musikerna avslutade med en oförglömlig kollektiv improvisation i Nature Boy.
Man kunde efteråt, apropå George Riedels fråga i en av de inledande låtarna, konstatera att alla musikanterna på scenen mådde mycket bra. Och även vi i publiken.

Lars-Olof Naessén

Roland Keijser, årets gullinpristagare. Foto: Danny Gullin

Ordföranden Lars-Olof Naessén. Foto: Danny Gullin

Roland Keijser. Foto: Danny Gullin

George Riedel. Foto: Danny Gullin

Från vä:Roland Keijser, Daniel Svensson, Gunnel Mauritzson, Jan Allan, George Riedel. Foto: Danny Gullin

Roland Keijser. Foto: Danny Gullin

Verifierad av ExactMetrics