Nyheter

Gullinpristagaren Magnus Lindgren gjorde succé vid Sandakonserterna 2018

Sandakonserten 2018. Fr.v. Daniel Svesson, Georg Riedel, Jan Allan, Gunnel Mauritzon, Magnus Lindgren. Foto: Danny Gullin

Recesion av konserterna i Sanda 2018

Den 1 juli mottog Magnus Lindgren årets Lars Gullinpris i Sanda kyrka på Gotland. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor finansierat av Laila och Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik samt en statyett av den gotländske konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland.

I samband med prisutdelningen gav Magnus Lindgren tillsammans med ”Sandakvartetten” – Jan Allan, Georg Riedel, Gunnel Mauritzson och Daniel Svensson – två konserter. Magnus är kanske mest känd som tenorsaxofonist men den här kvällen fick vi njuta av hans spel på flöjt, klarinett och inte minst barytonsax, väldigt passande för en Gullinkväll som denna. Det blev många välkända Gullinmelodier bland annat Subway, Fedja, Peter of april och inte minst avslutningsnumret Danny’s dream. I en hyllning till flöjtisten Herbie Mann visade Magnus dessutom att det går utmärkt att använda sig av modern elektronisk teknik i den åttahundraåriga miljö som Sanda kyrka erbjöd.
Gunnel Mauritzson tolkade på ett fint sätt några av Lars Gullins vackraste melodier, bland annat Fedja med en underfundig text av Ylva Eggehorn och temat ur kvarteret Oron där Verner von Heidenstam berömda dikt Ensamhetens tankar – ”…jag längtar stenarna där barn jag lekt…” – visade sig passa alldeles utmärkt.
”Det här är den bästa konsert jag någonsin varit på”, konstaterade flera av de entusiastiska åhörarna och det är bara att instämma i hyllningskören. För den som missade Sandakonserterna kommer en ny chans att lyssna till Magnus Lindgren 25 oktober då han är tillbaka på Gotland för att spela på Roxys jazzklubb i Visby.

Lars-Olof Naessén


Lars Gullin 90 uppmärksammades på KMH

Recension av seminariet och konserten på KMH 2018

Kungliga Musikhögskolan – KMH – uppmärksammade 19 och 20 april jubileumsåret LG 90 genom att dels arrangera ett seminarium, dels genomföra en jubileumskonsert med Lars Gullins musik.
Seminariet om Lars Gullin och hans musik leddes av Jan Bruer och Jan Levander. De gav de cirka 70 besökarna intressanta inblickar i Lars Gullins musikliv både som musiker, kompositör och arrangör. Det hela illustrerades med uppspelningar och analyser av kompositioner och arrangemang på ett pedagogiskt och begripligt sätt.
Konserten bjöd på en rad välkända Gullinkompositioner – bland annat Fedja, Merlin, Dyningar, Peter of April, Silhouette, Dannys dream – som framfördes i lite olika konstellationer av elever från KMH. De flesta arrangemangen var gjorda av Lars Gullin och flera av melodierna hade vokala inslag där vokalisten hade svarat för texten.
Lennart Åberg, som spelat med Lars Gullin vid flera tillfällen bland annat ett antal inspelningar, var kvällens gästsolist och framförde på sopransax bland annat Holy Grail på ett utsökt sätt, mycket personligt och innerligt.
Kvällens höjdpunkt var framförandet av Gullins Aeros Aromatic Atomica som blev Gullins sista komposition. Sviten lär ha framförts endast en gång 1976 då den också spelades in av Radiojazzgruppen. Låt oss hoppas att denna vackra, spännande och nyskapande musik kommer att spelas betydligt oftare i framtiden. KMH-eleverna spelade så bra att Lennart Åberg lite motvilligt konstaterade att det lät minst lika bra som när Radiojazzgruppen gjorde sin inspelning drygt 40 år tidigare.
De entusiastiska cirka 400 besökarna var tacksamma för en mycket fin konsert och många uttryckte en förhoppning om att snart få höra denna vackra musik igen. Det är ju inte nödvändigt att vänta på ett jubileum.

Lars-Olof Naessén Saxat ur Roger Bergners runa i OJ
”En av våra allra finaste och mest personliga jazzpianister har gått ur tiden. ”Fager” som han kallades debuterade på skiva 1955 med en EP på Moderna Music, en kvintettinspelning under ledning av saxonfonisten Rolf Billberg. I denna ingick också Lars Gullin, Georg Riedel och Bosse Stor.

Fager fortsatte att spela med Gullin, under några år på 50-talet och de spelade in skivor 1957-58. Fager kan bland annat höras tillsammans med Gullin i ett utmanande spel i låten <i>A night in Tunisia (Sonet)</i> eller som en följsam och inkännande ackompanjatör i Fall in love to easily (Philips)

Count per Day

  • 53761Antal besökare totalt:
  • 46Besökare idag: