Nyheter

Gullinkonserterna mådde bra!

Recension av konserterna i Sanda i juli 2017

Gullinstipendiet för 2017 delades ut i samband med två minnesvärda konserter i Sanda kyrka den 9 juli. Stipendiet är på 20 000 kr och delas ut med stöd av bland annat Laila & Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik och Region Gotland.

Den sedan många år etablerade ”Sandaorkestern” bestående av Georg Riedel bas, Jan Allan trumpet, Gunnel Mauritzson sång och Daniel Svensson gitarr, inledde med välkänd Gullinmusik  – Danny’s dream och musiken till kvarteret Oron – och även en Georg Riedellåt ”Hur mår du?”

Med en originell blandning Gullins låt ”Ma” och en traditionell vallåt gjorde så årets stipendiat Roland Keijser entré. Vi fick höra folkmusik från Dalarna – Roland växte upp i Grängesberg – och en hel del från Marocko där Roland har vistats en hel del. Här visade Roland att han utöver sopran- och tenorsaxofonen även behärskar allehanda instrument, inte minst flöjter från olika delar av världen. Vi fick sedan bland annat höra, de alltför sällan spelade Gullinlåtarna ”Toka Voka Oka Boka” och ’The heart of an aching oak” innan de spelglada musikerna avslutade med en oförglömlig kollektiv improvisation i Nature Boy.

Man kunde efteråt, apropå George Riedels fråga i en av de inledande låtarna, konstatera att alla musikanterna på scenen mådde mycket bra. Och även vi i publiken.

Lars-Olof Naessén

 

Roland Keijser, årets gullinpristagare. Foto: Danny Gullin

Ordföranden Lars-Olof Naessén. Foto: Danny Gullin

Roland Keijser Foto: Danny Gullin

George Riedel. Foto: Danny Gullin

Från vä:Roland Keijser, Daniel Svensson, Gunnel Mauritzson, Jan Allan, George Riedel. Foto: Danny Gullin

Roland Keijser. Foto: Danny Gullin

 


 Saxat ur Roger Bergners runa i OJ
”En av våra allra finaste och mest personliga jazzpianister har gått ur tiden. ”Fager” som han kallades debuterade på skiva 1955 med en EP på Moderna Music, en kvintettinspelning under ledning av saxonfonisten Rolf Billberg. I denna ingick också Lars Gullin, Georg Riedel och Bosse Stor.

Fager fortsatte att spela med Gullin, under några år på 50-talet och de spelade in skivor 1957-58. Fager kan bland annat höras tillsammans med Gullin i ett utmanande spel i låten <i>A night in Tunisia (Sonet)</i> eller som en följsam och inkännande ackompanjatör i Fall in love to easily (Philips)

Count per Day

  • 31886Antal besökare totalt:
  • 20Besökare idag: