Gullinpriset

Lars Gullin Sällskapet (LGS) står bakom Gullipriset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor, finansierat av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. Pristagaren medverkar också vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en konsert på jazzklubben Munkkällaren i Visby. Priset delas ut vid konserterna i Sanda, första söndagen i juli.

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. I februari-mars meddelas vem som blir årets Gullinpristagare. Du kan föreslå pristagare genom att endera mejla till jazzsandberg@orkesterjournalen.com, till info@gullin.net eller skicka ditt förslag till OJ, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

 

Årets pristagare (2017)

Roland Keijser, foto: Gunnar Holmberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 års Lars Gullin-pris har tilldelats saxofonisten, klarinettisten, flöjtisten och kompositören Roland Keijser, född 1944, uppvuxen i Grängesberg och sedan många år bosatt i Uppsala.

Roland Keijser har obehindrat rört sig mellan olika genrer och stilar utan att förlora sitt personliga uttryck. Han har en lång och brokig musikerbana bakom sig i flera grupper och sammanhang sedan 1960-talet och spelat såväl progressiv rock som världsmusik, svensk folkmusik och jazz. Som få andra har han en enastående förmåga att kunna knyta ihop skilda musiktraditioner på ett naturligt och självklart sätt, och att hitta övergångarna mellan det som förenar musik från olika kulturer. Detta präglar också hans eget komponerande. Keijser är musikanten som lika gärna spelar amerikansk jazz, traditionell folkmusik från Marocko eller Dalarna, och gör det med den djupaste kunskap om musikens innersta väsen. Att verkligen kunna improvisera och virtuost traktera alla de instrument som han behärskar kräver gedigen musikalitet. På sitt huvudinstrument, tenorsaxofon, tillhör Keijser sedan flera decennier en av landets främsta jazzmusiker, väl förtrogen med musikformens olika uttryck.

 

Förra årets pristagare (2016)

Foto: David Steen

Jonas Kullhammar Fotograf: David Steen

 

 

 

Lars Gullin Sällskapet har utsett Jonas Kullhammar till 2016 år Lars Gullin-pristagare med följande motivering:

2016 års Lars Gullin-pris har tilldelats jazzsaxofonisten och kompositören Jonas Kullhammar. Han är brett verksam och har gjort avtryck inom många musikaliska områden som framstående musiker, bandledare och arrangör. Med utgångspunkt i inte minst den svenska jazztraditionen från 1950/60-talen har han skapat musik som uppmärksammats i vida kretsar, bland annat till filmen och tv-serien Gentlemen. Han har genom sina olika aktiviteter fått nya lyssnargrupper att intressera sig för jazzmusik och som entreprenör med eget skivbolag har han hjälpt till att sprida jazzmusiken. Med sitt vitala, intensiva och kreativa saxofonspel har han entusiasmerat och inspirerat många medmusikanter och musiker i andra genrer. Detta accentueras också av hans pedagogiska verksamhet i den egna musikskolan i Nacka.

 

Kontakt med Jonas kan fås via denna länk: http://www.kullhammar.com/

 

Några användbara länkar till ytterligare information om Jonas Kullhammar är:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jonas_Kullhammar

https://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Kullhammar

http://www.digjazz.se/Diggat.JonasKullhammar.html

 

Tidigare Gullinpristagare

1997 Lars Sjösten
1998 Peter Gullin
1999 Gunnar Bergsten
2000 Jan Allan
2001 Seppo Paakunainen
2002 Gunnel Mauritzson
2003 Nils Lindberg
2004 Bernt Rosengren
2005 Georg Riedel
2006 Fredrik Norén
2007 Gunnar Eriksson
2008 Lennart Åberg
2009 Rune Gustafsson
2010 Bengt Hallberg
2011 Bosse Broberg
2012 Stefan Forssén
2013 Elin Larsson
2014 Lina Nyberg
2015 Andreas Pettersson

2016 Jonas Kullhammar

Lars Gullin Sällskapet delar även ut en Gullinmedalj till förtjänstfulla personer – icke-musiker – som verkat för Lars Gullin och hans musik.

Count per Day

  • 23408Antal besökare totalt:
  • 65Besökare idag: