Gullinpriset

Lars Gullin Sällskapet (LGS) står bakom Gullipriset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor, finansierat av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. Pristagaren medverkar också vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en konsert på jazzklubben Munkkällaren i Visby. Priset delas ut vid konserterna i Sanda, första söndagen i juli.

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. I februari-mars meddelas vem som blir årets Gullinpristagare. Du kan föreslå pristagare genom att endera mejla till jazzsandberg@orkesterjournalen.com, till info@gullin.net eller skicka ditt förslag till OJ, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

2019 års pristagare

Ann-Sofi Söderqvist Foto: Pelle Piano

Lars Gullin Sällskapet beslöt vid gårdagens årsmöte att tilldela musikern, kompositören och orkesterledaren Ann-Sofi Söderqvist Lars Gullin-priset för 2019 med följande motivering:
Ann-Sofi Söderqvist har alltsedan 1970-talet varit ett välbekant ansikte i Stockholms jazzvärld. Med sin trumpet har hon hörts i vitt skilda musikaliska sammanhang som Bernt Rosengrens storband, Hot Salsa, Änglaspel, Marie Bergman, för att nämna några. Med sitt känsliga lyriska spel har hon tidigt visat sin personliga touch.
På 1990-talet arbetade ”Soffi” med musik till barnteater på Stadsteatern, och kanske var det där komponerandet tog fart. Under hennes andra studieperiod på Kungliga Musikhögskolan kom fokus att ligga på komposition, och sedan dess har hennes konst i än högre grad sprungit ur hennes penna.
Parallellt med att komponera och arrangera orkesterverk och körverk blev hon sedan initiativtagare till ett nytt storband, ”Composer’s Big Fun”, en plattform för nyskriven musik. Det blev en kreativ period med mycket utforskande av storbandets möjligheter. Det ledde i sin tur till ett nytt helt eget band: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra. Här har Ann-Sofi Söderqvist blommat ut konstnärligt med ett personligt tonspråk och tydlig kompassriktning. Musiken är nämligen helt och hållet hennes egen och hon har konsekvent arbetat hårt för att den ska kunna framföras.
Man får dock inga priser för att man kämpar med att hålla ihop ett storband och slåss mot väderkvarnar i ett kargt kulturlandskap, ofta i konkurrens med kommersiella krafter. Gullinpriset får man för att man har bidragit till att skapa den sköna musik vi alla så väl behöver.

I samband med utdelningen av Gullinpriset i Sanda kyrka på Gotland framträder Ann-Sofi Söderqvist  tillsammans med Georg Riedel, Jan Allan, Gunnel Mauritzson och Daniel Svensson vid två konserter söndagen 7 juli kl 17 och kl 20

Läs även Patrik Sandströms intervju med Ann-Sofi Söderqvist i OJ här.

2018 års pristagare

Magnus Lindgren, Foto: Lennart Stenberg

2018 års Lars Gullin-pris har tilldelats jazzmusikern, kompositören och arrangören Magnus Lindgren, född 1974 i Västerås. Magnus huvudinstrument är saxofon, flöjt och klarinett.

Motivering

Magnus Lindgren är sedan många år en ledande svensk jazzmusiker. Han kan höras i många konstellationer och på flera instrument, främst tenorsax, flöjt och klarinett.

Med rötterna i jazzen har han hämtat sin musikaliska näring ur olika myllor, alltifrån svensk folkmusik till musik från Latinamerika. Han har också gjort uppmärksammade insatser som arrangör och kompositör bland annat i samband med Nobelfestligheterna. Hans genreöverskridande musik har också uppmärksammats utanför Sveriges gränser och han medverkar i många internationella sammanhang.

Magnus Lindgren är en stor scenpersonlighet som lockar många åhörare även dem som tidigare inte uppmärksammat och uppskattat jazzmusik. Han är därigenom ett föredöme och en inspiratör för andra musiker.

Trots sin relativa ungdom – född 1974 – har han redan fått många priser och belöningar: Grammis, Gyllene skivan, medaljen Litteris et Artibus och är ledamot av Musikaliska akademin. Med andra ord: en värdig mottagare av 2018 års Lars Gullin-pris.

Läs mer om Magnus Lindgren

www.magnuslindgren.com

Lars Gullin Sällskapet delar även ut en Gullinmedalj till förtjänstfulla personer – icke-musiker – som verkat för Lars Gullin och hans musik.

Tidigare Gullinpristagare

1997 Lars Sjösten
1998 Peter Gullin
1999 Gunnar Bergsten
2000 Jan Allan
2001 Seppo Paakunainen
2002 Gunnel Mauritzson
2003 Nils Lindberg
2004 Bernt Rosengren
2005 Georg Riedel
2006 Fredrik Norén
2007 Gunnar Eriksson
2008 Lennart Åberg
2009 Rune Gustafsson
2010 Bengt Hallberg
2011 Bosse Broberg
2012 Stefan Forssén
2013 Elin Larsson
2014 Lina Nyberg
2015 Andreas Pettersson
2016 Jonas Kullhammar
2017 Roland Keijser

Count per Day

  • 59268Antal besökare totalt:
  • 31Besökare idag: