Gullinpriset

Lars Gullin Sällskapet (LGS) står bakom Gullipriset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. Genom en donation till Lars Gullin Sällskapet är Gullinstipendiet säkrat för åtminstone fem år framåt! Donator är Arne Andersson, professor, företagare – och  trumpetare. Ett stort tack till Arne Andersson som gjort det möjligt för oss att även i fortsättningen kunna dela ut Gullinpriset.

Pristagaren medverkar också vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en konsert på jazzklubben Munkkällaren i Visby. Priset delas ut vid konserterna i Sanda, första söndagen i juli.

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. I februari-mars meddelas vem som blir årets Gullinpristagare. Du kan föreslå pristagare genom att endera mejla till jazzsandberg@orkesterjournalen.com, till info@gullin.net eller skicka ditt förslag till OJ, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

Lars Gullin Sällskapet delar även ut en Gullinmedalj till förtjänstfulla personer – icke-musiker – som verkat för Lars Gullin och hans musik.

Gullinpriset 2022

Christina von Bülow Photo: Stephen Freiheit

Lars Gullin Sällskapet har tilldelat Lars Gullin-priset 2022 till saxofonisten Christina von Bülow

Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av  stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017).

Du kan läsa mer om Christina von Bülow här

 

Gullinpriset 2021

Fredrik Lindborg

Lars Gullin Sällskapet har tilldelat musikern och kompositören Fredrik Lindborg 2021 års Gullinpris med följande motivering:

Man kan nog påstå att jazzen kom till Fredrik Lindborg med modersmjölken. Pappans intresse för jazz gjorde att den musik som presterades av bland annat Charlie Parker, Billie Holiday och Sonny Rollins måste ha varit bland de första ljud som Fredrik uppfattade.

Och han bestämde sig tidigt för att ägna sig åt jazzmusik. Han började spela saxofon vid nio års ålder, har grundligt studerat jazzmusik och spelat i mängder av olika konstellationer i såväl smågrupper som storband. Fredrik Lindborg är numera en väletablerad solist och bandledare och har spelat in flera egna skivor och medverkat på många andra. Han behärskar inte enbart sina huvudinstrument tenor- och barytonsaxofon utan man kan höra hans fina spel även på sopransax, klarinett och basklarinett. Oavsett vilket instrument han trakterar kan man notera hans fina ton, utmärkta frasering, rytmiska känsla och man kan inte annat än tjusas av hans idérika improvisationer. Och han svänger.

Att han har förstått, tagit till sig, utvecklat och personligt tolkat Lars Gullins musik framgår tydligt av skivan ”A Swedish Portrait”. Där framför Fredrik Lindborg tillsammans med Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson och fyra stråkar en rad av Gullins mest kända melodier i nya annorlunda och spännande arrangemang, merparten skrivna av Fredrik Lindborg.

Fredrik Lindborg har fått en rad utmärkelser bland annat ”den gyllene saxen” till minne av Arne Domnerus – Fredrik spelade för övrigt rollen som Arne Domnerus i filmen om Monica Z. Till detta kan han nu lägga ytterligare en fin merit, nämligen Gullinpriset.

Tidigare Gullinpristagare

1997 Lars Sjösten
1998 Peter Gullin
1999 Gunnar Bergsten
2000 Jan Allan
2001 Seppo Paakunainen
2002 Gunnel Mauritzson
2003 Nils Lindberg
2004 Bernt Rosengren
2005 Georg Riedel
2006 Fredrik Norén
2007 Gunnar Eriksson
2008 Lennart Åberg
2009 Rune Gustafsson
2010 Bengt Hallberg
2011 Bosse Broberg
2012 Stefan Forssén
2013 Elin Larsson
2014 Lina Nyberg
2015 Andreas Pettersson
2016 Jonas Kullhammar
2017 Roland Keijser
2018 Magnus Lindgren
2019 Ann-Sofi Söderqvist
2020 Fredrik Ljungkvist

Verifierad av ExactMetrics