Kalendarium

Gullinmuseet i Sanda; Foto: Danny Gullin 2016

Vi fortsätter att publicera konserter och evenemang som har anknytning till Lars Gullins musik här i kalendariet.  Här listas de evenemang som är beslutade och planerade under 2019. Biljetter till de olika evenemangen säljs av resp. arrangör.


Nilsson spelar Gullin

Lars Gullin, kompositören, arrangören och barytonsaxofonisten (1928-1976) är en av Sveriges genom tiderna mest kände jazzmusiker. Han var en nydanare som i sina kompositioner och arrangemang och i sitt spel tillförde jazzen en nydimension. Hans musik lever än idag, lika stark och engagerande som någonsin tidigare och 2018 skulle Gullin ha fyllt 90 år. Med ett ljust och hoppfullt Nordiskt vemod väver den internationellt uppmärksammade och prisbelönte pianisten Mattias Nilsson samman Gullins kompositioner med sitt eget personliga tonspråk. Mailis Gullin, änka efter Lars, har sagt: ”Nilssons musicerande känns helt rätt i ton och feeling som Gullin. Jag är absolut säker på att Lars hör dig ifrån sin himmel och ler så som han alltid gjorde när han upplevde något som passade perfekt.”

Kommande konserter

2019.03.31 – kl 16:00 Hultsfred, SE / Elaine´s Café, Stationshuset – klicka här

Lyssna på Mattias Nilsson på Spotify

https://goo.gl/AK98Tn


Den 9 april kl 19.30 spelar Thubanon från Växjö med Andreas Pettersson som gästsolist på Jazzklubben i Hässleholm.

Lite om oss: Thubanon tillkom på initiativ av Håkan Thunér, trombonist och arrangör, som menade att med en sättning med sex blåsare skapas en fullödig klang, en storbandskaraktär med väsentligt mindre besättning. Det öppnar också för att man kan bilda olika kombinationer av instrument. En brassektion kan skapas liksom en saxsektion till exempel.

I ett tidigt skede ombads Anders Baudin att också skriva arrangemang, vilket också skedde. Namnet Thubanon skulle kunna uttolkas som Thunér/Baudin nonotett. Dock har bandet numerärt utökats och består idag av 11 personer.

Vid flera konserter har Gullins klassiker framförts, med både nyskrivna och originalarr anpassade till bandets sättning. Vid två tillfällen har det skett tillsammans med kören Växjö Vocalis. Fyra framträdanden har skett på senare tid med Jan Allan, där Gullins musik stod i centrum.

En skiva har utkommit, ‘Thubanon tolkar Gullin’, som har fått god kritik i Orkesterjournalen och Smålandsposten.

Anders Baudin ledare för Thubanon


Hommage à Gullin – 24 maj 2019 kl. 20:00 går av stapeln på Nefertiti i Göteborg 
Saxar, flöjter: Fredrik Ljungkvist; Violin: Åsa Johansson; Cello: Paula Gustafsson; Bas: Anders Jormin; Trummor: Adam Ross
Piano och tillika konstnärlig ledare Stefan Forssén.

Count per Day

  • 46405Antal besökare totalt:
  • 40Besökare idag: