Christina von Bülows pristagarkonsert i Sanda med nya husbandet

Den 10 juli delades 2022 års Gullinpris ut till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow i Sanda kyrka på Gotland. Priset består av ett stipendium på 20 000 kr och en statyett av den gotländske konstnären Stina Lindholm och delades ut för 26:e gången Det var den 22:a gången det gjordes i Sanda, där Lars Gullin föddes för 94 år sedan.

Efter två års uppehåll – pandemin la sin våta filt över många kulturarrangemang – kunde vi på nytt få vara med om två Gullinkonserter i Sanda kyrka. Mycket var sig likt – en förväntansfull publik, en skön sommarkväll och den fina inramning som Sanda kyrka erbjuder – men husbandet som spelar tillsammans med stipendiaten var förändrat. Georg Riedel och Jan Allan har med ålderns rätt dragit sig tillbaka – Georg dök dock upp som åskådare till allas glädje – och kvar från det tidigare husbandet finns Gunnel Mauritzson. Ny kapellmästare är gitarristen och 2015 års Gullinpristagare Andreas Pettersson. Han hade samlat musikerna Daniel Tilling piano, Josef Karnebäck bas, Jesper Kviberg trummor samt gästsolisterna Jonas Granberg tenorsax och Emilio Estrada violin.

Husbandet inledde med några Gullinnummer Portrait of my pals, Lars meets Jeff och Gunnel Mauritzsons svarade för känsliga och uttrycksfulla tolkningar av Decent eyes och Merlin. Vi fick också lyssna till Jonas Granbergs fina version av Polka dots and moonbeans och hans och Emilio Estradas svängiga insatser i Armando´s rumba innan det var dags för Christina von Bülow att göra entré. Hon inledde med två Gullinklassiker nämligen Fine together och Subway, eller Tunnelbanelåten som Christina ville kalla den. I de följande låtarna Summer och I februari fick vi också ta del av Christinas talanger som kompositör – en av anledningarna till att hon fått årets Gullinpris. Konserten avlutades med en häftig tolkning av Gotlands brudmarsch i sambatakt där man kände sig förflyttad från Sanda till Rio de Janeiro eller något annat ställe i Sydamerika.

Vi fick njuta av två fina konserter där Christina von Bülow, som är den första danska musikern att få Gullinpriset, visade vilken skicklig instrumentalist, improvisatör och kompositör hon är. Hon gav också många bevis på hur väl förtrogen hon är med Lars Gullin och hans musik. Musikerna i det nya husbandet visade att de både kunde backa upp Christina och övriga gästsolister på ett följsamt sätt och att de alla är väldigt fina solister.

Så Georg Riedel kunde nöjt konstatera att taktpinnen hade lämnats över i väldigt goda händer.

Lars-Olof Naessén

Verifierad av ExactMetrics