Dyningar efter årets Sanda-konserter till Gullins minne

Under de tre-fyra senaste somrarna har den jazzintresserade gotlänningen kunnat uppleva Gullins musik runt om på ön genom gitarristen Andreas Pettersson och hans kvartett. De första åren var det uteslutande kyrkospelningar, men i år har scenutbudet breddats avsevärt; nu spelar de både i museimiljö, magasin och caféer från Burgsvik i söder till Bunge i norr i tiotalet konserter. Med förhoppning att även publiken får ett än mer blandat innehåll.

Turnén inleddes måndagen den 20 juli i stationshuset i Sanda, som ett inslag i Hembygdsföreningens sommarprogram med sedvanligt Gullin-tema. 84 betalande fick plats, många fick vända i dörren och lyssna genom de öppna fönstren. Andreas lyrisk i sin facebook-kommentar; ”Galet fullsmockat på Lars Gullinmuseet ikväll. Stort tack till alla som kom!”. Bandets eminente saxofonist, kallade tillställningen ”Ett musikaliskt kosläpp!” Ystert i överkant, alltså, glädje över att åter få spela samman inför publik!

Häromkvällen var det dags för spelningen i Musikladan vid Etelhems krukmakeri, med atmosfär från forna tiders sockenbasarer, kulörta lyktor och förfriskningar efter behov. Programmet med lika delar kompositioner av Henry Mancini och Lars Gullin, inleddes med högst personlig tolkning av ”Merlin”, som ljudligt uppskattades av det 70-talet intensivt lyssnande i publiken. I övrigt bjöds på ”For F J fans only” i duo med Andreas och flyhänte basisten Josef Karnebäck. ”Geniala solon med harmonisk humor”, står det i mitt block, vilket inte så här efteråt kan emotsägas. Men så är Josef också innehavare av SHB:s Wallanderbaspris!

Ett annat nummer som stack ut var ”Dannys Dream” med den gotländska folkvisan ”Gamble Valu” interfolierad, en visa som Gullin också uttolkat på sin pianoskiva ”Like Grass…”

I Mancinis ”My man Schelly”, hyllning till trumslagaren Schelly Manne, fick den Gotlandsfödde slagverkaren, sedan länge Stockholms-baserade Jesper Kviberg presentera sig ordentligt i ett långt trumsolo, där han fick demonstrera sitt nyvunna värde som trumstipendiat från Alingsås jazzklubb. Jesper, med rätta mycket stolt över den hedrande utmärkelsen, berättade att han tyckte värdet var särskilt stort då juryn består av tidigare pristagare. Något för Gullinsällskapet att kanske fundera över?

Jonas Granbergs son Henrik Helling, 12, framförde i finalen med sin ljusa gossröst Jesper Kvibergs komposition ”I´m in love with a girl who looks like a young Mona-Lisa” till publikens stora jubel. Han medverkade också i programavslutningen med en rytmiskt intressant låt ”Spain” (jfr ”The Duke”) där han sjöng unisont med Andreas gitarr och Jonas sax. Formidabelt av en sådan ung person, genuin jazzkänsla har den gossen redan erövrat!

Sista numret bestod i kvällens överraskning, unga fröken Molly Pettersson Hammar sprang fram ur dunklet och rev av en soullåt av bästa märke med starkt rytmisk support från hela bandet! Vilken helkväll det blev!

Andreas menar att det känns viktigt att han och hans ”mellangeneration” av svenska jazzmusiker som fått spela med legendarerna, medverkar till att föra Gullins musik vidare. Därför kommer hans sommarband att spela vidare så länge publiken kommer, vilket den gör i allt större numerär. Glädjande! Gullins kompositioner är för bra för att vila ospelade i musikermappar och byrålådor. Ut med dem till folket! Tycker alltså årets Gullin-pristagare och ambassadör!

 

Peranders Sandström

Verifierad av ExactMetrics