Gullinpristagaren Magnus Lindgren gjorde succé vid Sandakonserterna

Sandakonserten 2018. Fr.v. Daniel Svesson, Georg Riedel, Jan Allan, Gunnel Mauritzon, Magnus Lindgren. Foto: Danny Gullin

Den 1 juli mottog Magnus Lindgren årets Lars Gullinpris i Sanda kyrka på Gotland. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor finansierat av Laila och Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik samt en statyett av den gotländske konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland.

I samband med prisutdelningen gav Magnus Lindgren tillsammans med ”Sandakvartetten” – Jan Allan, Georg Riedel, Gunnel Mauritzson och Daniel Svensson – två konserter. Magnus är kanske mest känd som tenorsaxofonist men den här kvällen fick vi njuta av hans spel på flöjt, klarinett och inte minst barytonsax, väldigt passande för en Gullinkväll som denna. Det blev många välkända Gullinmelodier bland annat Subway, Fedja, Peter of april och inte minst avslutningsnumret Danny’s dream. I en hyllning till flöjtisten Herbie Mann visade Magnus dessutom att det går utmärkt att använda sig av modern elektronisk teknik i den åttahundraåriga miljö som Sanda kyrka erbjöd.
Gunnel Mauritzson tolkade på ett fint sätt några av Lars Gullins vackraste melodier, bland annat Fedja med en underfundig text av Ylva Eggehorn och temat ur kvarteret Oron där Verner von Heidenstam berömda dikt Ensamhetens tankar – ”…jag längtar stenarna där barn jag lekt…” – visade sig passa alldeles utmärkt.
”Det här är den bästa konsert jag någonsin varit på”, konstaterade flera av de entusiastiska åhörarna och det är bara att instämma i hyllningskören. För den som missade Sandakonserterna kommer en ny chans att lyssna till Magnus Lindgren 25 oktober då han är tillbaka på Gotland för att spela på Roxys jazzklubb i Visby.

Lars-Olof Naessén

 

 

 

 

Verifierad av ExactMetrics