Två fina konserter med Gullinpristagaren Andreas Pettersson

28 juni delades Gullinpriset ut till årets pristagare Andreas Pettersson.  Priset består bland annat av ett stipendium som nu uppgår till 20.000 kr, en fördubbling jämfört med tidigare och som möjliggjorts genom bidrag från bland annat Laila & Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik och Per Nydahl. I samband med prisutdelningen gavs två konserter anordnade av Sanda hembygdsförening och som samlade närmare 450 personer i Sanda kyrka, alldeles intill den plats där Lars Gullin växte upp och där Gullinmuseet nu finns. Utöver Andreas Pettersson medverkade Gunnel Mauritzson, Jan Allan, Georg Riedel och Daniel Svensson.

Andreas uttryckte stor glädje över att ha fått priset: ”Är det något pris som jag har velat ha är det Gullinpriset.” Och glädjen fanns också med i den musik som presenterades liksom det stänk av vemod som man alltid kan förnimma i Gullins musik. Det var uppenbart att musikerna trivdes med att spela tillsammans och det var tydligt hur de inspirerade varandra. Programmet var välavvägt med en blandning av Gullinkompositioner, folkvisor, standardlåtar och egna kompositioner. Gullinklassiker som ”For FJ fans only” och ”Silhouette”, som för övrigt finns med på Gullin on guitar som Andreas spelade in för några år sedan, blev till nya upplevelser genom de ovana klanger som två gitarrer skapade. Även Gullinkompositonen ”Barit”, som vanligtvis framförs i arrangemang med flera blås, blev nu en ny erfarenhet för åhörarna. Gunnel Mauritzson bjöd på en fin tolkning av ”Jag vet en dejlig rosa” och publiken fick också lyssna till några standardlåtar som ”The man I love” och ”I’ll remember April”.

Andreas bodde under sina första levnadsår på Gotland och minnen från barndomstiden har inspirerat till den fina kompositionen ”Laus backar” som blev en riktig höjdare på båda konserterna. Varje års Sandakonsert har en Gullinkomposition som tema och i år var det ”Cirkus” som bjöd på en härlig gitarrduell mellan Andreas Pettersson och Daniel Svensson. Georg Riedel trivdes verkligen och mindes kanske inspelningen av låten för mer än 60 år sedan, också då med gitarr.

En helkväll!

Lars-Olof Naessén

Verifierad av ExactMetrics